Ansvarsfull skadereglering

Ansvarsfull skadereglering är centralt i vårt hållbarhetsarbete. Vår ambition är att återställa inträffade skador på ett ansvarsfullt sätt med cirkulära metoder vilket innebär att resurser används effektivt och avfall minimeras. I vår uppförandekod för leverantörer ställer vi krav på att de, liksom vi, följer affärsetik, upprätthåller en god arbetsmiljö och strävar efter miljövänliga alternativ vid materialval, avfallshantering och reparationer när skadan återställs.

Hantverkare målar fönsterkarm.

Delreparation

När en skada inträffar gör vi en analys för att bedöma möjligheten att endast reparera de delar som faktiskt har skadats.

Till exempel, om en läckande diskmaskin orsakar en begränsad vattenskada på parketten, torkar vi först upp för att se vad som blivit skadat. Därefter byts endast den vattenskadade delen ut och ersätts med nytt, istället för att byta ut hela golvet och därmed även de delar som är i gott skick. Efter slipning och lackning är golvet helt återställt. På detta sätt minskar vi onödig miljöpåverkan som uppstår när material som inte direkt har påverkats av en skada rivs ut, slängs och ersätts med nytt. Detta gör att vi dessutom kan återställa skadan snabbare, vilket också minskar besväret för dig som kund.

Illustration av cirkulära pilar.

Cirkulära metoder

När vi återställer en skada strävar vi efter att laga, återbruka och återvinna för att minska avfall och resursförbrukning. Till exempel vid motorreparationer prioriteras återbrukade reservdelar, och om möjligt repareras skadade delar snarare än att bytas ut. Vi strävar också efter att skadade mobiltelefoner repareras istället för att ersätts med nya, och vi samarbetar med våra leverantörer för att så många skadade telefoner som möjligt lagas för återbruk eller används för reservdelar. Syftet är att materialet ska vara kvar i det cirkulära kretsloppet så länge som möjligt.

Ansvar genom hela värdekedjan

Vi reglerar skador för drygt 1,8 miljarder kronor årligen. De pengarna vill vi styra mot leverantörer som är med och driver omställningen mot ett hållbart samhälle där resurser används effektivt och avfall minimeras. Här hittar du ett urval av våra leverantörer som prioriterar cirkulära metoder.

Leverantörer

Entreprenörer på bygge.

Länsförsäkringars Miljö- och kvalitetsprogram

Tillsammans med övriga länsförsäkringsbolag har vi etablerat ett program för leverantörsuppföljning som fungerar som en tredjepartscertifiering riktad mot våra personbilsverkstäder. Programmet innebär bland annat att leverantören ska arbeta aktivt med hållbarhetsfrågor, att det finns en miljöpolicy samt att de har satt miljömål. Vid reparationer ska återbrukade reservdelar prioriteras och skadade delar samt plastdetaljer ska i första hand repareras i stället för att bytas ut. Samtliga oberoende personbilsverkstäder vi arbetar med är certifierade enligt detta program, vilket följs upp varje år genom granskningar för att säkerställa att kraven efterlevs.

Länsförsäkringars Miljö- och kvalitetsprogram