Återbäringsräntan är den ränta som används för att beräkna värdeutvecklingen på försäkringskapitalet/sparandet i försäkring med traditionell förvaltning. Gamla Trad och Nya Trad har olika återbäringsräntor. Till underlag för återbäringsräntan finns kapitalavkastningen. Återbäringsräntan följer inte dagligen kapitalavkastningen utan är utjämnad över tid. Nivån på återbäringsräntan sätts så att det långsiktiga målet för konsolideringsgraden upprätthålls. Återbäringsräntan återspeglar långsiktigheten i pensionssparande och sätts så att rättvisa uppnås mellan försäkringskollektiven. Genom att hålla inne en del av konsolideringen och inte genast höja återbäringsräntan om kapitalavkastningen varit hög, möjliggörs en jämnare nivå på återbäringsräntan och en jämnare tillväxt på försäkringskapitalet/sparandet.
Se aktuell återbäringsränta
Traditionell förvaltning - Gamla Trad
Vi sköter placeringen av ditt sparande och garanterar dig en lägsta nivå på dina utbetalningar. Pengarna placeras i huvudsak i räntebärande tillgångar med låg risk och endast en mindre del i högavkastande tillgångar som aktier och fastigheter. Det går inte att starta ett nytt sparande med traditionell förvaltning.
Byt från Gamla Trad till Nya Trad
Du som har ett pensionssparande med traditionell förvaltning – Gamla Trad - kan enkelt ändra villkor till Nya Trad. Där är förutsättningarna för värdetillväxt på sikt bättre.
Så fungerar Gamla Trad
Ditt sparande med traditionell förvaltning har två värden som beräknas parallellt: ett garanterat värde och ett försäkringskapital.
-
Ditt garanterade värde
Det garanterade värdet är det du betalat in plus garanterad ränta och riskkompensation minskat med garanterade pensionsutbetalningar, kostnader och avkastningsskatt enligt antagandena i det villkor som gäller för din försäkring. Den garanterade räntan är mellan 3 och 5 procent beroende på vad som avtalats när du tecknade din försäkring.
-
Ditt försäkringskapital
Försäkringskapitalet är det du betalat in plus aktuell återbäringsränta och riskkompensation minskat med gjorda utbetalningar, avgifter samt avkastningsskatt.
Återbäringsräntan varierar beroende på vår aktuella bedömning av de finansiella marknaderna. Se aktuell återbäringsränta. -
Din återbäringsdel
Återbäring uppstår när försäkringskapitalet är större än det garanterade värdet. Återbäringen är försäkringens del av Länsförsäkringar Livs överskott. Återbäringen är dessutom Länsförsäkringar Livs riskkapital som kan användas för att täcka förluster. Återbäringsdelen är inte garanterad och kan både öka och minska i storlek.
Din utbetalning
-
Den garanterade pensionen som betalas ut till dig baseras på det garanterade värdet när utbetalningen startar och den garanterade räntan under utbetalningstiden.
-
Den totala pensionen beräknas utifrån försäkringskapitalets storlek. Du kan få utbetalt ett högre belopp än det garanterade om försäkringskapitalet beräknas räcka till en större utbetalning än den garanterade pensionen.
-
Beloppet som betalas ut räknas om regelbundet. Nivån på utbetalningen kan både öka och minska. Utbetalningen kan aldrig bli lägre än den garanterade pensionen.
-
Vi räknar med en försiktig förräntning av försäkringskapitalet framåt. Det gör det möjligt för oss att eventuellt höja din utbetalning i framtiden. Vårt försiktiga antagande gör också att risken minskar för att din utbetalning ska behöva sänkas.
Mer om beräkning av utbetalningen
Så placeras dina pengar
Försäkringskapitalet i Gamla Trad placeras i huvudsak i räntebärande tillgångar och endast en mindre del i högavkastande tillgångar som fastigheter och aktier. Fördelningen mellan tillgångarna varierar beroende på vår aktuella marknadsbedömning och vårt ekonomiska utrymme att ta risk i placeringarna. Utrymmet att ta risk i Gamla Trad är starkt begränsat på grund av de höga garanterade räntorna vilket medför att huvuddelen av kapitalet placeras i obligationer och andra räntebärande tillgångar.
Hållbarhetsrelaterade upplysningar
Som en del i arbetet att skapa en hållbarare värld ska vi lämna hållbarhetsrelaterad information om våra finansiella produkter. Syftet med informationen är att du bättre ska förstå hur vi arbetar för att placeringarna i Gamla Trad ska bidra till en hållbar utveckling.
Informationen beror på vilken hållbarhetskategori som produkten hör till:
- Mörkgrön (artikel 9) – finansiell produkt som har hållbara investeringar som mål enligt regelverkets definition.
- Ljusgrön (artikel 8) - finansiell produkt som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper, eller en kombination av dessa egenskaper, genom sina investeringar.
- Ingen färg (artikel 6) – finansiell produkt som beaktar hållbarhetsrisker, men som inte uppfyller kraven för en ljusgrön eller mörkgrön produkt, eller en finansiell produkt som inte beaktar hållbarhetsrisker.
Gamla Trad tillhör den ljusgröna kategorin som främjar miljörelaterade och sociala egenskaper. Du kan läsa mer om vilka miljörelaterade och sociala egenskaper som Gamla Trad främjar genom sina investeringar. Vi berättar bland annat om vilken investeringsstrategi vi följer, hur stor andel av Gamla Trads tillgångar som minst ska vara investerad i hållbara investeringar och hur vi följer upp det.
Läs mer om hållbarhetsrelaterade upplysningar för Gamla Trad.
Investeringarna i Gamla Trad medför en indirekt påverkan på människor, samhälle och miljö. I investeringsprocessen för Gamla Trad integreras sådan påverkan och huvudsakliga konsekvenser beaktas. Läs mer om hur arbetet bedrivs här:
Redogörelse för investeringsbesluts huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer v.4
För information om hur vi integrerar hållbarhetsrisker i vår investeringsprocess, försäkringsrådgivning och i ersättningar, läs mer.
Du hittar mer hållbarhetsrelaterad information om Gamla Trad på sidan Ansvarsfulla investeringar inom Länsförsäkringar Liv.
Nyckeltal traditionell förvaltning
* Per 2024-09-30 |