Från äktenskap till skilsmässa – ekonomiska tips för en ny start
Cirka hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa, vilket innebär både känslomässiga och ekonomiska utmaningar. Med rätt planering kan du hantera dessa förändringar – här delar vår expert Stefan Westerberg sina bästa tips för hur du kan skydda din ekonomi inför och efter en separation.
En skilsmässa kan kännas överväldigande i form av ekonomiska skyldigheter, men med rätt planering kan du lägga en stabil grund för framtiden.
Stefans tips när skilsmässan är ett faktum:
-
Stoppa inte huvudet i sanden
En skilsmässa är jobbig och kommer med ekonomiska påfrestningar. Men ekonomiska bekymmer löses inte av sig självt. Ta tag i din privatekonomi.
-
Tänk på brytdagen
Det datum som skilsmässan registreras (även kallad brytdagen) är avgörande för vilka tillgångar som ingår i bodelningen. Allt som förvärvas efter brytdagen är inte längre gemensamt.
-
Bodelningsavtal
Ett bodelningsavtal är ett skriftligt dokument där ni fördelar era tillgångar och skulder. Avtalet måste undertecknas av båda parter, och juridisk hjälp rekommenderas. Banken kan kräva att ni har ett bodelningsavtal för att kunna ta nya bolån.
-
Gör en budget för din nya ekonomi
Gå igenom din nya ekonomi (intäkter, kostnader, tillgångar, skulder) så att du vet hur mycket du har att leva på och vilka marginaler du har. Kolla exempelvis upp hur mycket du kan låna för att köpa en bostad. Ta gärna hjälp av banken.
-
Gör tätare uppföljningar i början av din nya situation
Som nyskild och kanske nyinflyttad i ett annat boende kan det vara svårt att ha koll på alla utgifter. Stäm av din ekonomi per vecka i stället för per månad, det gör att du snabbt kan göra ändringar och hålla budgeten i balans.
-
Barnspar
Om ni har ett barnsparande, till exempel i form av ett Investeringssparkonto (ISK) i barnets namn, är det bra att reglera hur dessa medel ska förvaltas och vad de ska användas till.
-
Tänk på barnens bästa vid bodelning
Det kan vara klokt att se till barnens bästa och avvika från 50/50-principen vid en bodelning, om någon part saknar ekonomiska medel för ett bra boende eller för att bekosta barnens fritidsaktiviteter. Reglerna vid en bodelning är till största del valfria, vilket innebär att ni själva kan komma överens om hur tillgångarna ska fördelas, så länge båda är överens
Ska bostaden säljas eller ska någon bo kvar?
Bostadsfrågan är ofta en av de mest känslomässiga delarna av skilsmässan. Räkna på olika alternativ, som att köpa ut varandra eller att sälja och dela på vinsten. Dags att flytta till något nytt?
Vi finns här när du vill räkna på bolån.
Efter skilsmässan är det viktigt att uppdatera dina juridiska och ekonomiska dokument. Det hjälper dig att säkerställa att din nya livssituation speglas korrekt och att eventuella skydd för dig och dina barn är på plats.
- Livförsäkring: Kontrollera vem som står som förmånstagare på dina livförsäkringar. Om din före detta partner är inskriven kan det vara klokt att ändra detta, särskilt om ni har barn som du vill ska vara huvudsakliga förmånstagare.
- Sjuk- och olycksfallsförsäkring: Se över dina personliga försäkringar och avgör om du behöver öka skyddet för dig själv.
- Hemförsäkring: Om du flyttar till ett nytt boende, se till att du har en uppdaterad hemförsäkring som täcker ditt nya hem och dina tillgångar.
- Testamente: Om du har barn, överväg att utse en förvaltare som kan hantera barnens arv om något skulle hända dig.
Stefans tips som rustar din ekonomi inför/under äktenskapet:
-
Bygg upp ditt ekonomiska frihetskapital
Tänk långsiktigt och bygg upp ett ekonomiskt frihetskapital så att du kan hantera både oväntade och planerade större livsförändringar. Pengarna kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende.
-
Prata pengar tidigt i relationen och landa i en rättvis ekonomi
Det kan anses vara oromantiskt att prata om ekonomi och pengar men att prata om pengar handlar om att värna varandras välmående både i dag och i framtiden. Vad ska vara gemensamma kostnader? Vad har ni får mål och drömmar för framtiden och hur ska dessa finansieras? Se till att fördela utgifterna så att båda har råd med ett sparande.
-
Den som tar större ansvar för hem och barn bör kompenseras
Är du den som tagit störst ansvar för barnen under föräldraledigheten? Arbetar du deltid eller tar majoriteten av vab? Se till att du kompenseras för det i form av ett eget sparande.
-
Upprätta ett äktenskapsförord och uppdatera det löpande
Om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar så kan det vara bra att ta fram ett äktenskapsförord som tydliggör det. Ett äktenskapsförord avtalar vad som ska vara enskild egendom i ett äktenskap. Det som inte är enskild egendom kallas giftorättsgods och ingår i en eventuell framtida bodelning där tillgångar och skulder delas lika. Äktenskapsförordet måste vara skriftligt, daterat, undertecknat av båda parter och vara registrerat hos Skatteverket för att vara giltigt.
-
Ställ dig i bostadskö
Se till att du har flera boendealternativ om det skulle behövas. Det är inte säkert att du har ekonomisk möjlighet att köpa ett boende.
-
Prata om pension
Även pensionen påverkas av en skilsmässa. Planera inför framtiden och minska pensionsgapet.
Tänk på att det ofta är mycket känslor kopplade till en skilsmässa och du är inte ensam. Att konsultera en rådgivare eller jurist kan vara avgörande för att få en komplett bild av din ekonomiska situation.
Här kan vi hjälpa dig som kund med dina bank- och försäkringsärenden.