BRIS - Barnens rätt i samhället
Uppskattningsvis 10–20% av barn i Sverige bor i ett hem där de utsätts för våld eller där föräldrarna har psykisk ohälsa eller missbruksproblematik. Det är de yngsta barnen, som ofta är fysiskt nära sina föräldrar och mer beroende av vuxna, som löper störst risk att utsättas för våld.
Att tidigt upptäcka ett barns utsatthet för att därefter kunna erbjuda hjälp, kan vara helt avgörande för barnets utveckling. BRIS har kartlagt de bakomliggande orsakerna till låga anmälningstal och stöd till små barn, vilket resulterat i en rapport som syftar till att öka kunskapen om de yngsta barnens villkor, behov och rättigheter samt om konsekvenser av utsatthet, hinder för stöd och vikten av tidig upptäckt.
Samarbetet med oss går ut på att hjälpa BRIS med att sprida sin kunskapsrapport och erbjuda samtalsstöd till professionella som möter barn i åldern 0 – 6 år i länets 15 kommuner. Målet är att nå vuxna som i sitt yrke möter många barn, vars liv de kan bidra till att förändra till det bättre – och också bidra till att barn får sina rättigheter tillgodosedda.
Engagera dig!
Det finns många sätt att hjälpa BRIS i deras verksamhet. Läs mer på organisationens hemsida.