Kvinnojourerna i Västerbotten
Länets kvinnojourer arbetar för ett liv fritt från våld. De erbjuder skydd och stöd till våldsutsatta kvinnor, men arbetar också förebyggande och med påverkansarbete.
Mäns våld mot kvinnor är tyvärr vanligt förekommande och ett av vår tids stora hälsoproblem. Statistiken visar att män är överrepresenterade vad gäller förövare vid våldsbrott riktat mot kvinnor.
Kvinnojourerna hjälper kvinnor som blivit utsatta för någon form av våld eller kontroll. Våldet kan ta sig uttryck på många olika sätt, både fysiskt och psykiskt. Fysiskt våld handlar om allt från slag till örfilar, knuffar, hårda grepp eller stryptag – sådant som orsakar fysisk smärta. Sexuellt våld handlar om både sexuella trakasserier men också sexuellt tvång, det vill säga våldtäkt.
Psykiskt våld är att bli trakasserad, hotad, skrämd, förnedrad eller tvingad till något. Det kan även vara att tvingas isolera sig från omvärlden och förändra sitt levnadssätt, eller känslan av att ständigt behöva vara på sin vakt – det latenta våldet.
Kvinnojourerna hjälper bland annat till med:
- Samtalsstöd över telefon och vid besök
- Samtalsstöd till barn som upplevt våld i hemmet
- Juridisk rådgivning
- Stöd vid kontakt med myndigheter, sjukvård, advokat etc.
- Skyddat boende
Ingen människa ska bli utsatt för våld, eller känna sig kontrollerad, hotad eller trakasserad. Vi på LF Västerbotten stöttar därför länets kvinnojourer i detta viktiga – och tyvärr nödvändiga – arbete. Vi kan inte stoppa mäns våld mot kvinnor, men vi kan via kvinnojourernas arbete erbjuda dem som utsätts för dessa övergrepp skydd och stöd, och kanske en liten ljusglimt.
Tjejjouren i Umeå
Till Tjejjouren vänder sig tjejer med frågor om både stort och smått. Vissa har blivit utsatta för våld av en förälder, syskon eller pojkvän, medan andra har frågor om kroppen eller pubertet. Många av samtalen berör tunga ämnen som ätstörningar, självskada och suicidtankar.
Tjejjouren arbetar för tjejers rätt till trygghet och välmående. De finns för att ge stöd till tjejer, men arbetar också med prevention och för att skapa opinion kring tjejers rätt i samhället, vilket är en viktig del av Tjejjourens verksamhet.
Genom vårt stöd kan Tjejjouren utöka sin verksamhet och erbjuda telefon- och chatstöd till fler tjejer. De kan också träffa fler tjejer på stödsamtal i sina lokaler, på skolor och fritidsgårdar. Även fortbildning kring ämnen som ätstörningar, självskada och suicid, samt utbilda nya instruktörer.
Vill du engagera dig eller skänka ett bidrag?
Du kan skänka ett bidrag eller bidra med din tid i någon av jourerna. Kontaktuppgifter hittar du här nedan: