Borås Fältrittklubb skapar tillhörighet och tillgång till ett aktivt föreningsliv

På Borås Fältrittklubb möts dagligen barn och ungdomar för att rida och dela sitt intresse med andra. Hit är alla välkomna. – Om man har haft en dålig dag är det härligt att komma hit och träffa kompisarna och hästarna, säger ridskoleeleven Hanna Andersson.

Hästar
Ridläraren och ponnyinstruktören Isabell Pargren håller lektion för en av ungdomsgrupperna i Borås Fältrittklubb. Stallet är en plats för gemenskap och för att känna tillhörighet.

Film Borås Fältrittklubb (länk till Youtube)

Dämpat hovklapper och belåtna frustningar hörs över det gulnande gräset på ängen. Uppmuntrande händer klappar på hästarnas varma hals när travet övergår i skritt. På Borås Fältrittklubb lider kvällens ridlektion mot sitt slut.

Den ideella föreningen är en av Sveriges största ridskolor och här hålls ridlektioner sex dagar i veckan. Föreningens aktiva är allt mellan 5–75 år gamla.

– Det viktigaste som vi gör är att skapa en god gemenskap. Man får en tillhörighet och en plats att vara på med likasinnade. Vi har också en helt fantastisk ungdomssektion som tar hand om och engagerar sig något otroligt i våra yngre barn. Man kan säga att vi är en av de största fritidsgårdarna i Borås, säger ridläraren och ponnyinstruktören Isabell Pargren.

Stallet är beläget strax utanför Borås och är lätt att ta sig till med kollektivtrafiken. Det underlättar för de barn och ungdomar som vill tillbringa sin fritid här.

– Om man har haft en dålig dag är det väldigt härligt att komma till stallet och träffa sina kompisar och att vara med hästarna. De får en oftast på väldigt bra humör, säger ridskoleeleven Hanna Andersson.

Gruppkompisen Tyra Palmqvist instämmer:

– Det ger mig ett lugn att komma hit. Om det är mycket i skolan får det mig att tänka på annat. Det finns alltid någonting att göra här, så man blir aldrig uttråkad, säger hon.

Utöver den ordinarie verksamheten driver Borås Fältrittklubb sedan ett och ett halvt år tillbaka ett projekt ihop med Borås Stad och tio andra föreningar i Borås. Projektet riktar sig mot barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och går ut på att de ska få komma ut i föreningar, prova på olika idrotter och se hur det är att vara en del av en föreningsverksamhet.

– Hos oss får de hänga med hästarna och prova på att rida. De får komma in i ett sammanhang och får tillgång till ett aktivt föreningsliv. Det är jätteroligt att se hur barnen växer och utvecklas när de är här, säger Isabell Pargren.