Av: Mattias Haräng

Spara till nästa års semester - redan nu

Glass, nöjesparker, resor och grillkvällar – blev semestern dyrare än vad du hade tänkt dig? Om du vill undvika att samma sak inträffar nästa år kan det vara en god idé att ta tag i semesterkassan redan nu. Här tipsar LF Gävleborgs Jens Bro om hur du gör och hur mycket du behöver spara i månaden.

- Även om du kanske inte vill veta hur dyrt det blev så kan det vara en god idé att summera alla utgifter som du haft under semestern, säger Jens och fortsätter:

- När du fått koll på kostnaderna kommer det att bli lättare att planera inför nästa års semester.

Att uppskatta kostnaderna för flygresan eller stughyran kan vara lätt, men kom också ihåg att ta med andra utgifter – helst ända ner på glassnivå. Varför inte göra en checklista på de vanligaste utgifterna:

  • Entréavgifter nöjen
  • Utflykter
  • Stuga
  • Bensin
  • Flyg/charter
  • Hotell/boende
  • Mat och dryck
  • Restauranger, caféer

Kom igång med sparandet

När du har gjort din genomgång så är det bra att komma igång med ett sparande. Jens tips är att spara lite varje månad. Då kommer inte ökade kostnader under semestern att påverka din privatekonomi under hösten.

Sätt ett sparmål och visualisera på något sätt hur långt du och din familj har kommit i sparandet. Då är det lättare att förstå även för yngre barn. Att spara är att offra lite här och nu för något roligt längre fram och det är en nyttig läxa för alla, liten som stor, säger Jens och fortsätter:

- För att hitta sparutrymmet till semestersparandet kan en total genomgång av ekonomin vara på sin plats. Se över dina utgifter och försök att hitta saker som du kan spara in på. Ofta finns onödiga utgifter som tillsammans kan bli en rejäl slant.

Om semestern kostade

Sparbelopp per månad (11 månader)

20 000 kronor

1 800 kronor

25 000 kronor

2 300 kronor

30 000 kronor

2 700 kronor

35 000 kronor

3 200 kronor

40 000 kronor

3 600 kronor

 

5 tips för att hitta utrymmet till semestersparandet:

1. Inför ett köpstopp fram till nästa lön och sälj saker du inte behöver. Vill du ha det enkelt, ta hjälp av tjänster som säljer dina saker mot en ersättning eller anordna en loppis.

2. Ta med matlåda till jobbet. Laga lite mer till middagen så att du får över till en matlåda nästa dag. Och kolla vad som finns över i frys och skafferier. Titta efter rabatter och erbjudanden i dina lokala matvarubutiker och planera dina matinköp efter det.

3. Summera dina mediakostnader, här ingår allt från bredband till digitala boktjänster, musiktjänster och streamingtjänster. Behöver du verkligen alla? Om du har lånekort hos biblioteket kan du ladda ned e- och ljudböcker kostnadsfritt.

4. Se över dina räntor – både på sparande och på lån. Se till att du har lägsta möjliga låneränta och högsta möjliga sparränta.

5. El-avtal, försäkringar med mera. Idag är det enkelt att göra prisjämförelser på nätet och byta bolag om du kan få ett elavtal någon annanstans. När det kommer till försäkringar är det viktigt att komma ihåg att billigast inte alltid är bäst. Läs noga igenom villkoren så att du är rätt försäkrad.

Kontakt:

Jens Bro, rådgivare på LF Gävleborg
070-3670840, jens.bro@LFgavleborg.se

 

Se alla pressmeddelanden