Med frågor och brandvarnare minskar BarnSäkert risker hos familjer
Erika Raftsjö började arbeta med Barnsäkert 2022, då som ett pilotprojekt hos några av länets barnavårdscentraler. Nu finns det i alla kommuner och fångar upp riskfaktorer kring allt från stress, alkohol och även brandsäkerhet. Med BarnSäkert kan hjälp och stöd erbjudas tidigare och saknas en brandvarnare får man en från LF Jämtland redan på BVC.

Med ett frågeformulär som nyblivna föräldrar fyller i på en padda kan riskfaktorer i barnens miljö uppmärksammas och blir en brygga till hjälp och stöd från både regionen och kommunen. Frågorna täcker ämnen som bland annat stress, ekonomi, våld och missbruk men även brandsäkerhet.
Ungefär hälften av föräldrarna som svarar på enkäten upplever något som är utmanande eller skaver. Nedstämdhet är den överlägset största riskfaktorn hos föräldrarna och därmed i barnens miljö.
– Alla föräldrar får precis samma frågor, det BVC frågar om kan drabba alla och är verkligen inte exklusivt för någon speciell grupp i samhället, säger Erika Raftsjö.
Personalen på BVC upplever att det är lättare att ställa frågor om risker i barnets uppväxtmiljö då de har fått ett strukturerar arbetssätt. Upplevelsen är att det blivit mycket enklare att ta i ämnena, ringa in problemen och erbjuda tidigt stöd. Det sjuksköterskorna har berättat är att många föräldrar har ett behov att prata om de här sakerna.
Saknar nyblivna föräldrar en brandvarnare så får de en på BVC.
Till sin hjälp har BVC-sjuksköterskan en lista på de stöd och vilka hjälpande insatser en familj kan få. Vissa saker kan lösas snabbt och på plats, saknas en brandvarnare får de en direkt från LF Jämtland. I andra fall kan man erbjuda att träffa till exempel en familjebehandlare från kommunen som kan berätta mer vilken hjälp man kan få i kommunen.
– Genom att agera tidigt kan vi förhindra att små problem växer sig större. BarnSäkert handlar om att kunna ge stöd i rätt tid, berättar Erika Raftsjö.
Det här är BarnSäkert
BarnSäkert är ett initiativ inom barnhälsovården i Jämtland Härjedalen där föräldrar får stöd och vägledning kring olika riskfaktorer i hemmet. Genom ett frågeformulär som föräldrar fyller i kan riskfaktorer i barnets närmiljö uppmärksammas. Föräldrar får fylla i formuläret vid sex tillfällen under BVC-tiden.
Syftet är att tidigt fånga upp behov av stöd och skapa en tryggare uppväxtmiljö för barn genom att hjälpa föräldrar. Projektet startade som en pilot i Östersund och Krokom 2023 och har nu implementerats till alla kommuner i regionen.
LF Jämtland och Räddningstjänsten Jämtland stöttar med material kring brandsäkerhet och alla som behöver får en brandvarnare. Att inte ha en fungerande brandvarnare är risk för både barn och vuxna, vid en brand kan det vara skillnaden mellan liv och död.