Fem frågor om reseförsäkring

Gabriella Wahlén jobbar som privatrådgivare på Länsförsäkringar Gävleborg och hjälper varje dag kunder som har frågor om bank och försäkringar. Många av samtalen handlar om trygghet på resan. Ta del av Gabriells svar kring de vanligaste frågorna.

 1. Vad är det vanligaste som folk drabbas av på resa?

  Jag skulle säga att sjukdom är det allra vanligaste. Magsjuka, magbakterier men också olycksfall. Vi får många samtal som rör fallolyckor, man kanske har ramlat och fått skrapsår, stukat sig eller fått en fraktur. Försening av bagage är också en sak som är vanligt att man råkar ut för på resa.

 2. Vad ska man tänka på inför en resa, när det gäller trygghet och försäkringar?

  Det finns några enkla grejer som jag och mina kollegor alltid förespråkar. Innan du reser, kolla upp vilket reseskydd du har i din hemförsäkring. Hos oss ingår ett reseskydd i 45 dagar. Lägg in telefonnummer till ditt försäkringsbolag och till SOS i din mobiltelefon. Ta kopior på pass, biljetter och andra handlingar som du förvarar på ett annat ställe, inte i handväskan eller handbagaget. En sådan åtgärd kan underlätta för dig om du skulle bli bestulen eller exempelvis förlora en väska. Förvara alltid plånbok och värdehandlingar närmast kroppen och när de inte behövs; lägg dem i ett värdeskåp! Ta också med dig det Europeiska sjukförsäkringskortet. Det finns att ladda hem, skriva ut eller beställa från Försäkringskassan. Alla de här grejerna är enkla handlingar som kan vara guld värda om olyckan är framme.

 3. Väl på plats och olyckan händer. Vad gör jag?

  Om du blir sjuk ska du anlita en lokal läkare snarast och begära ett läkarintyg som du kan ta med dig hem. Om du är så pass sjuk att du behöver en behandling eller behöver resa hem i förtid ska du kontakta ditt försäkringsbolag och/eller SOS. Spara alla kvitton på utlägg och ta med dem hem. Om du råkar ut för en stöld eller annat brott ska du kontakta den lokala polisen och se till att du får intyg på det som inträffat. Samma gäller kvitton på utlägg; spara allt och ta med dig hem! Utsätts du för ett brott som gör att du behöver resa hem i förtid ska du kontakta ditt försäkringsbolag först, så att du får rätt stöd och hjälp.

 4. Om jag flyttar utomlands, hur gör jag med mina försäkringar då?

  Om du ska studera eller arbeta utomlands under en tidsbestämd period ska du teckna en tillfällig försäkring för utlandsvistelse. Kontakta ditt försäkringsbolag så får du hjälp med det. Om du flyttar utomlands på obestämd tid ska du alltid se till att teckna försäkringar i det land som du är bosatt i.

 5. Har du andra tips för en tryggare resa?

  Om du är kund i Länsförsäkringar är mitt bästa tips att ladda ner vår app till din mobiltelefon. Där har du ditt reseförsäkringskort digitalt och där hittar du även telefonnummer till oss på Länsförsäkringar och till SOS. Om du har vårt bankkort kan du även använda appen för att spärra kortet vid stöld eller förlust och öppna upp kortet för de länder du befinner dig i. Det gör att du minskar risken för att bli av med pengar om du skulle förlora kortet eller om det hamnar i orätta händer.