Försäkringar
Nej, det behöver du inte. Transportstyrelsen meddelar oss att ett ägarbyte har skett på din bil och vi avslutar då din försäkring. De pengar som blir över, betalar vi tillbaka till dig.
En trygg bilförsäkring som tål att jämföras. Välj den försäkring som passar dig och din bil bäst.
Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.
Ersätter personskador på förare, passagerare och utomstående. Den ersätter också skador du orsakar på annans egendom. Du får ingen ersättning för skador på ditt eget fordon eller egendom i fordonet.
Självrisk: 1 000 kr.
För juridisk person är självrisken 3 500 kr. Om föraren är under 24 år tillkommer en självrisk på 1 000 kr.
Du får betalt för skador genom brand, blixtnedslag eller explosion. Du kan också få ersättning för skador på elektriska kablar som orsakats av kortslutning.
Självrisk: 1 800 kr
Ersätter om du behöver laga eller byta ut en glasruta på grund av en spricka eller ett stenskott.
Självrisk: 1 500 kr.
Om du väljer att reparera rutan istället för att byta den är självrisken 200 kr.
Om din bil blir stulen eller om du får inbrott i bilen.
Självrisk: 1 800 kr.
Blir din bil stulen när den har en aktiverad spårningsutrustning som vi godkänt, slipper du självrisken helt.
Bärgning, räddning och bogsering om bilen får driftstopp, till exempel om du förlorat eller skadat bilens nyckel eller vid punktering.
Självrisk: 1 500 kr
Advokat- och rättegångskostnader om du hamnar i tvist efter till exempel en trafikskada.
Självrisk: 20 % av kostnaden, minst 1 000 kr.
Fel på motor och elektronik, som trasig kamkedja eller fel på kyl- och värmesystem. Gäller för bilar som är högst åtta år gamla eller som har körts längst 120 000 kilometer. Så snart någon av dessa gränser har uppnåtts upphör skyddet.
Självrisk: 3 000 kr upp till 6 000 mil, 5 000 kr upp till 10 000 mil, 7 000 kr upp till 12 000 mil.
Du får ersättning om du tankar fel drivmedel eller tappar bort eller skadar bilnyckeln. Ersätter även skador om du råkar skada inredningen i bilen för bilar som är högst åtta år gamla.
Självrisk: 1 000 kr
Om du behöver träffa en psykolog efter till exempel en trafikolycka.
Ingen självrisk
Skador på din bil vid en trafikolycka, även om felet är ditt. Du kan också få ersättning vid så kallad annan yttre olyckshändelse, till exempel om du backat in i en stolpe eller råkat ut för skadegörelse.
Självrisk: Du väljer själv 3 000 kr eller 5 000 kr.
Om föraren är yngre än 24 år och inte är den registrerade ägaren av fordonet tillkommer en självrisk på 1 000 kronor.
Det finns tre typer av bilförsäkringar. Alla bilar ska enligt svensk lag ha en trafikförsäkring, men beroende på bilens värde kan det vara bra att ha en halv- eller helförsäkring.
Oavsett vad du har för bil måste du minst ha en trafikförsäkring från och med samma dag du köper bilen. Den tidigare ägarens försäkring gäller inte. Vill du även ha ersättning för skador på din bil ska du välja en hel- eller halvförsäkring.
Helförsäkringen innehåller dessutom skydd för vagnskador – skador på din egen bil vid en trafikolycka eller någon annan så kallad yttre olyckshändelse.
Om du vill att skador på din egen bil ska täckas av försäkringen behöver du minst en halvförsäkring. I den ingår skydd för brand-, glas-, och stöldskador, assistans och räddning, rättsskydd, maskinskada och elektronik, allrisk samt kris.
Alla bilar ska enligt svensk lag ha en trafikförsäkring. Det är den billigaste formen av bilförsäkring och ersätter personskador och skador på andras egendom.
Med tilläggsförsäkringen MER får du ett extra skydd i din bilförsäkring och tillgång till en bil i alla lägen. Till exempel betalar du ingen självrisk vid krock med djur.
Vi har en av marknadens bästa och mest omfattande märkesförsäkringar.
Genom att använda vår snabbguide kan du få hjälp att förstå vilken av våra bilförsäkringar som kan passa din bil bäst.
Läs igenom villkor och förköpsinformation innan du tecknar försäkringen. Ladda gärna ner och spara.
Om felet till olyckan är ditt ersätter trafikförsäkringen, som är obligatorisk, skadorna på den andra bilen och personskador på dig och övriga inblandade. Har du en helförsäkring ersätter försäkringen även kostnaden för skadorna på din bil. Om det är den andra bilen som orsakat olyckan ersätter den bilens trafikförsäkring skadorna på dig och din bil.
Vår bilförsäkring gäller i alla EU- och EES-länder. Försäkringen gäller även i de länder som är anslutna till Gröna Kort-systemet. De länder som är anslutna hittar du på Trafikförsäkringsföreningens webbplats. Utöver detta gäller din trafikförsäkring för personskador, oavsett vilket land i världen du befinner dig i. Försäkringen gäller om personskadan drabbat en svensk medborgare eller den som har sin hemvist i Sverige och som varit med om en trafikolycka i ett svenskregistrerat fordon.
Ja, det kan du om det inte gäller slitage och du har minst en halvförsäkring. Då ersätter försäkringen genom maskinskadeskyddet reparationen under förutsättning att bilen är högst åtta år gammal eller att den körts längst 12 000 mil.
Du ställer på bilen hos Transportstyrelsen. De skickar ett meddelande till oss och vi ger då din bil samma omfattning på försäkringen som du hade innan du ställde av den.
Du ställer av bilen hos Transportstyrelsen. De skickar ett meddelande till oss och om du har en halv- eller helförsäkring gör vi om den till en avställningsförsäkring som innehåller brand, glas, stöld, rättsskydd och vagnskadeskydd. Har du enbart en trafikförsäkring blir din försäkring vilande tills du ställer på den igen.
Betalar du inte din försäkringspremie i tid, skickar försäkringsbolaget en påminnelse. Betalas inte påminnelsen senast det datum som anges, slutar försäkringen att gälla.
Om betalning görs först när försäkringen slutat att gälla (efter förfallodagen) anses betalningen som att du beställer en ny försäkring enligt försäkringsavtalslagen (5 kap. 3 §) och börjar gälla senast dagen efter betalningen. En betalning som görs efter det att försäkringen upphört att gälla har därmed ingen verkan bakåt i tiden. Den obetalda premien som gäller betalningsfristen på påminnelsen överlåter vi till TFF. TFF tar sedan ut trafikförsäkringsavgift fram tills fordonet försäkras eller ställs av.
Enligt Trafikskadelagen är bilens ägare skyldig att ha bilen trafikförsäkrad (om den inte är avställd). Trafikförsäkringsföreningen tar ut en hög avgift av bilens ägare för den tid som bilen är oförsäkrad.
Ja, bilförsäkringen gäller för stenskott om du har en halvförsäkring eller en helförsäkring. För att kunna få ersättning för glas som gått sönder vid en trafikolycka behöver du en helförsäkring.
Enklast loggar du in på Mina sidor, där kan du utöka din körsträcka. Du kan även kontakta ditt länsförsäkringsbolag direkt.
Ja, försäkringen gäller för de som bor på samma adress. Du kan också låna ut din bil tillfälligt utan ersättning till någon annan, men grundregeln är att du som försäkringstagare är bilens huvudsakliga förare. Därför gäller inte försäkringen om du lånar ut bilen under en längre tid.
Kom ihåg att det är samma villkor och aktsamhetskrav som gäller oavsett vem som kör bilen.
Försäkringsavtalet gäller ett år i taget. Du kan säga upp eller byta försäkringsbolag den dagen ditt försäkringsavtal förnyas. Datumet hittar du i ditt försäkringsbrev, på Mina sidor och i appen. Du kan också säga upp försäkringen om du byter eller säljer bilen.
Om du har en halv- eller helförsäkring får du ersättning för kostnader om bilen blir stulen eller råkar ut för ett stöldförsök. Om bilen bara har en trafikförsäkring får du ingen ersättning.
Varje bilägare som har sin försäkring hos oss ska ha ett så rättvist pris som möjligt. Därför tar vi exempelvis hänsyn till följande faktorer:
Försäkringen gäller för dig som ägare och huvudsaklig förare av bilen. Det betyder att du kan bli utan ersättning vid skada om du registrerar din bil på någon annan person.