Visselblåsning hos Länsförsäkringar

Dator och telefon på ett skrivbord.

Rapportera oansvarsfullt och olagligt beteende

Länsförsäkringar strävar efter att bedriva en ansvarsfull och transparent verksamhet. Vi uppmuntrar alla som har insyn i vår organisation att rapportera misstänkta oegentligheter för att bidra till en trygg och ansvarstagande arbetsmiljö. Genom vår visselblåsarkanal kan du på ett säkert och anonymt sätt rapportera beteenden som bedöms medföra allvarliga risker, vara oansvarsfulla eller olagliga.

Vad är ett visselblåsarärende?

För att räknas som ett visselblåsarärende som omfattas av skyddet i visselblåsarlagen krävs att vissa tröskelkrav är uppfyllda. Det är inte alla typer av klagomål eller missnöjen som omfattas, utan endast allvarliga missförhållanden som har ett bredare allmänintresse.

  • Det ska handla om lagbrott, oegentligheter eller allvarliga risker. Exempelvis: korruption, överträdelser av Länsförsäkringars uppförandekoder, brott mot arbetsmiljölagstiftningen, mutor och otillåtna förmåner, dataintrång eller allvarliga former av trakasserier och diskriminering.
  • Risker förknippade med allmänhetens eller anställdas hälsa och säkerhet.
  • Ärendet ska inte bara påverka en enskild individ, utan vara av större betydelse för exempelvis anställda, kunder eller samhället. Det betyder att personliga arbetsrelaterade konflikter och mindre förseelser eller missnöje med en chef normalt inte omfattas av visselblåsarlagen.

Vem kan rapportera?

Visselblåsarkanalen är tillgänglig för medarbetare, konsulter, volontärer, praktikanter, styrelseledamöter, affärspartners, leverantörer, investeringsobjekt och andra som har insyn i vår verksamhet.

Skydd av din identitet och trygghet

Den som rapporterar ett visselblåsarärende enligt visselblåsarlagen är skyddad enligt lag och riskerar inga negativa konsekvenser vid rapportering, så länge informationen inte medvetet är oriktig. Identiteten kommer att hållas konfidentiell om det inte finns en lagstadgad skyldighet att avslöja den. I så fall informeras du i förväg.

 

Ärende som rör LFAB eller livförsäkring

Rapportering kan göras skriftlig eller muntligt och anonymt via den digitala tjänsten whistleblowersoftware. Tjänsten är helt fristående från Länsförsäkringar och uppfyller de högsta säkerhetskraven när det gäller kryptering, datasäkerhet och skydd av visselblåsares anonymitet.

Digital rapportering https://whistleblowersoftware.com/secure/9c72c2fa-0155-4b31-a7f4-69900d2d478e

Ärende som rör bank- eller sparfrågor

Rapportering kan göras skriftlig eller muntligt och anonymt via den digitala tjänsten whistleblowersoftware. Tjänsten är helt fristående från Länsförsäkringar och uppfyller de högsta säkerhetskraven när det gäller kryptering, datasäkerhet och skydd av visselblåsares anonymitet.

Digital rapportering https://whistleblowersoftware.com/secure/9d950d5b-2d7e-4eaa-9d99-4b8b8572f213

Om du inte får återkoppling från oss, misstänker allvarlig fara, otillräckliga åtgärder eller riskerar repressalier kan du vända dig till en behörig myndighet.

Mer information om behöriga myndigheter kan du läsa här.

Finansinspektionen (för misstankar om regelbrott inom finanssektorn) www.fi.se/sv/om-fi/kontakta-oss/visselblasare/

Arbetsmiljöverket (för missförhållanden inom produktsäkerhet och arbetsmiljö eller missförhållanden som inte omfattas av någon annan behörig myndighets ansvarsområde från listan i länken ovan): www.av.se/om-oss/visselblasarlagen/